diumenge, 12 de setembre del 2010

Centre de menors a debat

El PP va portar al ple de l'Ajuntament de Mataró una "pregunta" sobre la instal·lació d'un centre de menors al barri de Pla d'en Boet. Dies enrere el senyor Mojedano (líder del PP a Mataró) va fer d'enllaç dels veïns i va entregar una nota de premsa en la que es podia llegir el següent: "Bon dia, a petició del veïns de Pla d'en Boet, amb qui hem mantingut una reunió aquesta mateixa setmana, us fem arribar aquesta nota de premsa. La seva petició és que aquest comunicat tingui la major difusió possible. Moltes gràcies"- Una nota de premsa ofensiva i plena d’incerteses, desqualificacions i calumnies, tot s’ha de dir.

Abans, però, el senyor Mojedano va demanar, a través dels mitjans de comunicació, que en aquell lloc, de produir-se l'obertura del centre i preveient el que podria passar, donada la conflictivitat d'aquest menors, (segons ell), s’instal·lèsin càmeres de seguretat al barri, més vigilància policial i un dispositiu d'actuació immediata dels mossos d'esquadra que haurien d'intervenir de manera ràpida quan aquests menors provoquessin qualsevol tipus d'incident. A tot això es va unir la Falange Española de la Jons, que va anar distribuint un pamflet entre els veïns dels barri. En aquest pamflet es qualificava "de autèntica bomba de relojería para la convivencia y la paz social en un barrio que ya tiene suficientes problemas de este tipo”, l’obertura del centre. Hi han més perles dins del pamflet, però em nego a donar-li més publicitat.

Segurament, sense voler-ho, el PP s’ha alineat en aquest cas amb les tesis d’un grup polític d’extrema dreta, cosa que no li fa cap bé.

I el que resulta més esfereïdor de tot plegat, a banda de les actituds intolerants de tots aquests actors, és que aquest centre no és un centre de menors delinqüents ( i encara que ho fos, òbviament tenen tot el dret a ser tractats amb respecte i com a persones), no és, dic, un centre de persones “conflictives”. Son, en la seva majoria, nens i nenes que provenen de famílies desestructurades. Son nens i nenes de 4 a 14 anys que necessiten caliu humà, no comportaments de rebuig i incomprensió. És, doncs, necessari actuar amb una mica més de prudència. Que no ha facin un grupet reduït de veïns, fàcilment manipulables, em pot semblar més o menys “normal”, però què un partit polític de la categoria i el pes del PP caigui en la trampa, em sembla poc edificant. Si el senyor Mojedano acusava de falta d’informació i poca transparència l’Ajuntament per no haver informat als veïns amb antelació, tampoc sembla molt acurada la seva reacció sense haver-se informat abastament sobre el tipus de centre que es volia instal·lar en el barri, sobre quina és la trajectòria dels seus encarregats, abans d’esvalotar tothom amb les seves intervencions.

Avui, he conegut la noticia http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/20100912/els-nens-rebutjats-mataro-demanen-comprensio-als-veins/475496.shtmlque un grup d’aquest menors ha adreçat una carta pública a través de la premsa nacional, lamentant aquestes actituds i comportaments, i reclamant un tracte just. Una carta que m’ha colpit.

Tots som humans, i tots i totes tenim dret a equivocar-nos, però en aquells i aquelles que, per la seva capacitat d’incidir en la societat tenen una major responsabilitat, a ells i elles els hem d’exigir un comportament més escrupolós a l’hora d’endinsar-se en terrenys fangosos. 

Crec que una acte de reflexió i una disculpa posterior per la seva actuació no estarien de més entre alguns d’aquests actors que han protagonitzat un dels episodis més tristos dels darrers anys a la nostra ciutat.

3 comentaris:

  1. Resulta entrañable leer las reflexiones de un progre como usted, que debe de ser como todos los progres: predican la inserción de individuos conflictivos, pero no cerca de su casa. Es de lo más curioso que ningún mandamás del ayuntamiento viva cerca de un centro de este tipo. Al menos este grupo de vecinos (que cada vez son más, pues andan cerca de las 1000 firmas) ha roto esas cadenas invisibles con las que el progrerío tiene atenazada a la sociedad y ha mandado a tomar viento todos los tópicos del buenismo y de lo políticamente correcto. Los vecinos se guían por su instinto y su olfato, que raras veces falla y les han dicho a todos ustedes que si quieren menores inadaptados que se los metan en sus casas. Hurra por los vecinos, también por la Falange y en este caso concreto también por el señor Mojedano.

    ResponElimina
  2. A mi em resulta ridícul que un grupuscle que només es representa a sí mateix, i que és hereu i culpable dels anys més foscos i sagnants del nostre pais, s'atreveixi a parlar en nom "dels veïns" en general.

    Vostès concorren a unes eleccions i obtenen menys d'un 1% dels vots. Les forces que donen suport al CRAE representen més del 90% dels vots de la ciutadania.

    Utilitzar la ignorància i la desinformació d'uns quants veïns i veïnes per atiar el discurs de la por se li dona molt bé a l'extrema dreta. Ja hem vist el que fa Anglada, el que ha fet Mojedano darrerament a Mataró, o el que fa Falange a altres municipis.

    Però aquest cop no se'n sortiran.

    Davant de vostès hi ha la democràcia, la justicia, la igualtat d'oportunitats, i la immensa majoria d'una societat respectuosa, reflexiva i solidària, que està decidida a barrar-los el pas.

    Feixisme mai més, intolerància mai més.

    Endavant amb el CRAE.

    ResponElimina
  3. Com a professional de l'educació social i com a persona d'esquerres, però sobretot persona, estic molt d'acord amb la posició d'ICV, i espero que de la resta del govern. Em temo que teniu molt mataroní incapaç de respondre a les dues preguntes clau d'aquesta polèmica.
    1. Què és un CRAE i quins nanos hi van?
    2. Sabria vostè dir a quines ciutats hi ha CRAEs i on estan ubicats?
    Al centre d'Esplugues, de l'Hospi, de Pallejà, de Sant Quirze, de Badalona, hi ha centres d'atenció a menors que no han tingut l'oportunitat de nèixer en una família que els estimés i els cuidès.
    Jo visc a Cornellà a pocs metres d'un bon grapat de recursos de joves desestructurats i amb meusres judicials i mai, hem tingut cap problema.
    Suposo que els que no volen un CRAE consideren que si un nen és queda orfe o els seus pares van a la presó el que cal fer és deixar als nens al carrer,...no?

    ResponElimina