divendres, 18 de març de 2011

No podem exigir responsabilitats


El títol que encapçala el meu article és la resposta que va donar el sotsgovernador del Banc d'Espanya, Javier Ariztegui, al ser preguntat per la qüestió de les responsabilitats dels dirigents de les caixes que han necessitat ajuts del FROB. Segons publica la premsa aquesta setmana, Aríztegui va reconèixer en comparecència davant una comissió del Parlament espanyol el passat 8 de març, que els decrets aprovats pel Govern i convalidats en el Parlament no oferien base legal per a què el FROB, l'instrument públic de rescat del sector financer, pogués destituir els alts càrrecs, llur nefasta gestió, en alguns casos, ha dut les seves entitats a la pràctica bancarrota.
Algunes d'aquestes entitats, com Cajasur (la dels capellans) o Caja Castilla La Mancha, feia anys que vorejaven el desastre, però els que tenien el poder (Banc d'Espanya i Govern espanyol) ho sabien i van preferir mirar cap a una altra banda.
Quan el nostre sistema financer ha reduït en un 15% el seu personal (i això no ha fet més que començar), seria el moment per a què alguns d'aquests gestors assumissin alguna responsabilitat. I no només estic parlant de les caixes "arruïnades" del tot, com les que mencionava més amunt, sinó també aquelles altres que s'han vist obligades a fusionar-se per tal de salvar els mobles.
Com és possible, em pregunto, que ni tan sols tots aquests mal gestors no puguin ser destituïts, i encara pitjor, com és possible que, en alguns casos, encapçalin els nous projectes de fusió? Els mateixos que ens han ficat en aquesta situació de fallida, ara seran els "salvadors? El cas del Director General de Caja Navarra, Enrique Goñi, per exemple, desprès de què la caixa que dirigia rebés 977 milions del FROB i la caixa no hagi supès les proves d'estrès, continua com si res en el seu lloc. Esfereïdor.
Si volien exemple de fermesa de cara a Europa, en comptes de reforma laboral, retallades de drets (pensions), d’actuar en denfinitiva contra els més felbes, el Govern podria haver començat per fer pagar els verdaders culpables de tot aquest desastre destituint-los i, en algun cas, fent intervenir el fiscal de l'Estat per acusar-los de malversació continuada. Segur que això hagués “calmat” els mercats.
Sembla clar, doncs, que els màxims responsables del país en matèria financera, el Banc d'Espanya i el Govern central, també haurien de ser depurats, no?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada