dimecres, 18 de juny de 2014

Volem República. Referèndum ja!El passat dilluns 2 de juny passarà a la història com el dia que es va anunciar oficialment l’abdicació del rei Joan Carles de Borbó. Les notícies, reaccions, valoracions i opinions es van succeir immediatament, i aquests dies els mitjans de comunicació, les xarxes socials, els bars, carrers, etc. en van plens amb la notícia. 

La mateixa tarda del dilluns un bon nombre de mataronins i mataronines ens vam concentrar davant de l’Ajuntament, com va passar arreu del país i de l’Estat, per reivindicar el nostre compromís amb els ideals de justícia, llibertat, igualtat i fraternitat, hereus i hereves del llegat social, cultural i emancipador de la Segona República. Des de la coalició ICV-EUiA hem manifestat que no acceptem un relleu automàtic del cap d’estat mitjançant una Llei orgànica sense obrir l’oportunitat democràtica de consultar la ciutadania i debatre i decidir sobre el model d’estat. 

En la recent abdicació del rei Joan Carles de Borbó es posa de manifest la fi de règim que viu el sistema polític i en especial el model d’estat i les relacions Catalunya-Espanya, aprovats després de la dictadura i en el període de la transició democràtica. Un model que ha regnat a l’Estat espanyol en els darrers 40 anys i que s’ha demostrat esgotat i accentuat pel fet que moltes generacions no l’han pogut escollir, demanda la reforma constitucional i la convocatòria d'un referèndum on sigui la ciutadania qui decideixi lliurement amb els seus vots tot allò que afecta les seves vides i on puguin decidir quin sistema polític, quin model econòmic i quin model de societat desitgen. A la vegada, ens reafirmem en la necessària continuïtat del procés de consulta sobre el futur polític de Catalunya, com no podia ser d’una altra manera.

Per tot això cal reclamar a l’Estat impulsar un procés constituent per a plantejar la República i un altre model d’Estat utilitzant tots els mecanismes que preveu la Constitució Espanyola. Perquè volem República. Referèndum ja!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada